Potatis och vispgrädde

Råvarorna är det viktigaste en kock har att arbeta med för att få till en smaklig måltid. Men stekpannor och kastruller är egentligen lika viktiga. Visst kan man steka ägg på en flat sten i skogen om man vill. En grop i marken kan vara en bra stekugn för den helstekta grisen. Men i ett modernt kök vill man att allt skall flyta på fint. Inget får brännas vid eller förstöras. Gästerna i matsalen kommer alltid först. De ska bli nöjda och få en riktig smakupplevelse är tanken bakom maten. Därför är till exempel den senaste generationen matlagningskärl med den nyaste beläggningen högintressant för en kock. Klarar den att fördela värmen fint och jämt till hela rätten? Släpper den ifrån sig köttbiten utan att den brinner fast i pannan? Det är viktiga frågor att ta ställning till när kocken provar nya kastruller och stekpannor.

Maten skall smaka fint och olika råvaror skall harmoniera med varandra. Att göra gratänger av olika slag kräver fingertoppskänsla och sinne för komposition. Passar dessa smaker med varandra. Gifter de sig med varandra eller drar de ifrån istället. Grädde och potatis eller broccoli passar bra ihop, liksom ost och lagom med svartpeppar.

Längs med Göta Kanal finns det fina matställen vid varje stopp. Det finns restauranger, konditorier och värdshus att välja mellan. Det är bara att välja och vraka.

Längs hela vägen finns många upplevelser och turistattraktioner att se. I anslutning till dessa finns det både lyxig mat och vardagsmat att få tag på. Vill man äta gourmét mat så kan man äta på något av slotten man passerar på vägen genom Göta Kanal. Eller om man hellre äter något vardagligt eller kanske vegetariskt eller lagar sin egen mat så finns alla möjligheter. Samtidigt erbjuder kanalen på fin stämning bland båtfolket som trafikerar kanalen och vackra landskap. Turisterna är från både när och fjärran och det är lätt att bekanta sig med varandra. Det blir så naturligt när man reser med båt. Vid slussarna kan det ibland bli väntetid innan man kommer igenom en sluss och då stannar människor gärna till och samtalar med människorna runt omkring. Det är bara en naturlig följd av en lättsam stämning och underbar natur som man är en del av på resan. Vare sig man övernattar på sin egen båt eller tar in på vandrarhem, camping eller hotell så finns det god mat att tillgå längs med hela kanalen.