Färdkost

Att åka båt för att upptäcka Sverige längs med Göta kanal kan bli ett äventyr att minnas hela livet. Då är maten en riktigt viktig del av färden. Längs med kanalen finns det oftast bra grillplatser att hitta där man kan grilla sin egen mat.

Längs färdvägen finns så mycket att upptäcka. Landskapet är drömskt vackert där Göta Kanal slingrar sig fram. Sjöarna är fina och man kan fiska och fånga sin egen middagsmat. Det finns små mysiga pensionat, campingplatser och städer längs vägen där man kan tillaga fisken man fångat. Eller varför inte köpa mat från bondgårdarna man färdas förbi. Den möjligheten finns också.

Om man har med sig egen grill eller har ett gasolkök i båten så kan man alltid laga till sin egen färdkost.

Det går ju förstås att leja bort allt jobb med att klara av slussarna, laga sin mat och städa efter sig. Man kan ju resa på kryssning hela vägen från Stockholm till Göteborg tur och retur. Eller ta bara en dagstur går ju också bra. Men om man åker på en längre kryssning så reser man med helpension. Och det är ju lyxigt för då kan man njuta av god mat och vacker utsikt över landskapet som glider förbi i sakta mak. På en sådan resa kan man inte undvika att träffa trevliga människor. Det gör man vare sig man åker själv i sin egen båt eller om man väljer en kryssning.

Färden går genom underbart vackra landskap, slott och gårdar och historiska platser. Ett levande kulturlandskap hela vägen med åkrar och ängar och betande djur. Det kan inte bli vackrare än så. Färden går vidare genom spännande slussar och till och med över akvedukter.

Allt går i en lugn och maklig takt när man reser med båt så nära land. Kanalen är ganska smal på sina ställen och slussarna med. Det gör att det är inte alltför stora båtar som kan resa på kanalen. Just därför är det också trevligt att i lugn och ro ta fram sitt metspö och fiska lite, simma lite i sjöarna och övernatta på ett slott eller på pensionat om man inte kan eller vill sova i båten.

Men reser man i egen båt och lagar sin mat själv så är det bra att tänka på matförvaringen. Ett gammalt sätt att hålla till exempel drycken sval är att låta den ligga i vatten som en bäck eller i en sjökant.