Historia och Hallonpaj

En stor kanalresa går tvärs igenom Sverige från Stockholm till Göteborg. Då finns det många historiska platser att besöka under resans gång. Drottningholms slott är ett av dem. Och inte långt därifrån världsarvet Birka på ön Björkö. Det är en vikingastad som fungerade i 250 år bland annat för sin hamns skull. På Birka kan man få en guidad tur över ön och där finns ett vikingamuseum.

På seglatsen vidare kan man under sensommar och skördetid få bli serverad de mest förföriska rätter man kan tänka sig längs vägen. Äkta blåbärspaj med vaniljvisp eller vaniljglass kan smaka bra efter en hel dags seglande. Eller varför inte en äppelpaj med vaniljsås. På de flesta ställen längs med resan kan man stanna till och få sig pajer av olika slag. Hallonpaj är också en läckerhet som kan smaka väldigt gott som efterrätt eller som mellanmål.

Sjötorp brukar räknas som Göta kanals början eller slut beroende på vilket håll man ska till. Det är vid Sjötorp som kanalens grävda del började. Men vattenvägen sträcker sig från Göteborg till Stockholm nuförtiden.

På Sjötorps kanalmuseum kan man få se var i Vänern alla kända vrak finns begravda. Man får även se insidan på gamla båtar och ta del av Göta Kanals historia.