Klädkod på restauranger

Det finns ett antal finare restauranger som har speciella klädkoder du måste följa för att få besöka verksamheten. Dock är det inte alla som har en kod nedskriven utan de anser att folk bör känna till koden ändå. De flesta av oss vet att t-shirt och jeans kanske inte är det bästa att klä sig i när vi besöker en restaurang. Men vilka kläder är då okej?

Restauranger som inte har en bestämd klädkod anser att folkvettet är tillräckligt för att alla ska förstå vad de ska klä sig i. Detta gäller dock främst de finaste restaurangerna. Om du endast ska besöka en hamburgerkedja kan du i stort sett klä dig i vad du vill, och där kan det se knasigt ut ifall du kommer in i kavaj eller klänning. Många gånger kan du ta reda på vilken klädkod som gäller genom att besöka restaurangens hemsida. Du kan även prata med folk som besökt verksamheten tidigare.

Manliga och kvinnliga klädkoder

Klädkoden kan variera lite mellan män och kvinnor. För kvinnor kan det räcka med att de väljer fina klänningar eller en topp med kostymbyxor. Och när det kommer till skor kan kvinnorna välja nästan vilka som helst, så länge det inte är sneakers. Det går lika bra med högklackade som ett par flats. Om det är vinter kan det dock vara bra att välja varmare skor, som stövletter eller högklackade stövlar.

Män kan välja att bära en kostym ifall det är en väldigt fin restaurang, kvinnor kan dock även bära kostym. Men det kan även gå bra med en snygg tröja, eller skjorta, kombinerat med en kavaj och chinos eller kostymbyxor. På vissa restauranger kan det gå lika bra med snygga, hela jeans och en fin tröja.

Hur hittar jag vilken klädkod som gäller?

Många gånger kan du hitta information om klädkoder på restaurangernas hemsidor. Skulle det inte finnas någon information kan du fråga personalen som jobbar där. Som nämnts ovan kan du även prata med personer som har besökt restaurangen tidigare. De har ofta en idé om vilka kläder som är acceptabla och inte. I vissa fall kan du faktiskt klara dig genom att välja kläder som både anses vara finare och avslappnade. Till exempel en fin klänning eller en skjorta och kostymbyxor. Detta är något som ofta fungerar för de flesta restauranger.

Mer avslappnat på “vanliga” restauranger

Du kan besöka restaurangen och ta en titt innan du väljer att äta där. Skulle det visa sig vara en mer vardaglig restaurang, eller matställe, kan du välja kläder som är lite mer avslappnade. Det kan räcka med att du väljer kläder som är hela och rena, och inte trasiga shorts med en magtröja. Du kan även välja liknande kläder som du skulle ta på dig ifall du har ett möte, eller jobbar på ett företag som är lite mer strikt. En sista sak du bör undvika är någon typ av huvudbonad, bär inte keps eller mössa när du besöker restauranger. Om det är kallt, se till att ta av dig mössan innan du sätter dig.