Att äta restaurangmat hemma

Efter restriktionerna från covid-19 har vi inte haft möjlighet att besöka restauranger lika ofta som tidigare. Många av oss saknar den goda maten som finns tillgänglig, dock erbjuder många matställen hemleverans vilket är ett stort plus. Men nu när det börjar bli möjligt att besöka restauranger igen finns det personer som upptäckt hur mycket de föredrar att äta hemma istället.

Men när vi gärna vill ha den goda restaurangmaten utan att behöva lämna hemmet, hur ska vi då gå till väga? Det finns två alternativ: antingen lagar du maten själv eller så beställer du hem mat.

Beställa hem maten

När du beställer hem mat kan du göra det via internet eller genom att ringa matstället. Om du endast letar efter lite enklare snabbmat, kan en pizzeria i Västerås vara just det du letar efter. Vill du däremot ha “riktig” mat måste du ta reda på vilka restauranger i ditt område som erbjuder hemleverans.

Laga restaurangmat själv

Vill du laga restaurangmat själv finns det några tips som kan hjälpa dig. Det första är att använda högkvalitativa livsmedel och råvaror. Det får gärna vara lokala, och ekologiska, produkter. Det rekommenderas även att du använder dig av färska råvaror och inte frysta. Detta gäller både för kött och kryddor, fisk är oftast bäst när du köper den över disk.

Det finns även småsaker du bör tänka på, som att använda ett fint salt, eller flingsalt, istället för bordssalt. Högre kvalité på oljan kan också göra stor skillnad.

Lägg ner tid

En annan sak som kan göra stor skillnad när du lagar restaurangmat hemma är tiden. Om du lägger ner lite mer tid på maträtten kommer det många gånger bli bättre. Denna tid behöver dock inte innebära själva matlagningen, utan kan gälla förberedelserna, planeringen eller inköp av alla ingredienser. Skulle du inte vara jätteavancerad i köket kommer du bli bättre genom att lägga ner tid på att förbättra dig. Det krävs inte bara kunskap för att laga god mat, utan även erfarenhet.

Använd termometern

En sista sak som kommer hjälpa dig med matlagningen är en termometer. Denna kommer hjälpa dig att tillaga den perfekta köttbiten. Eftersom alla ugnar kan variera lite i temperatur kommer en köttermometer hjälpa dig hitta vilken värme du ska tillaga maten i samt hur länge den ska tillagas. Termometern hjälper dig se när köttet är färdigt, vilket gör det lättare att avgöra hur länge något ska tillagas om du vill ha en köttbit som är medium, eller rare.