Läckö Slott

Att njuta av livet är också att besöka vackra platser. Läckö Slott är ett av dem. Det är utnämnt till Sveriges vackraste slott. Det har vunnit stora Turismpriset till och med. Läckö Slott ligger på en udde på den näst största ön i Vänern. Slottet har en tydlig borggård och en kyrka och sammanlagt ungefär 248 rum.

Från början var Läckö slott en stor gård som biskoparna i Skara ägde. Den gick över till att ägas i omgångar av svenska adelsmän och av kronan. Idag ägs den och förvaltas av Svenska staten. Men på stormaktstiden var Läckö ett grevskap med mer än 500 hemman som ingick i grevskapet.

Slottet är öppet från vår till höst och kan besökas av allmänheten. Det finns utställningar, operaföreställningar och konserter där varje sommar. Det är väldigt många som besöker slottet varje år och är Västsveriges största turistmål. Det finns även konferenslokaler och övernattningsmöjligheter på slottets hotell. Restaurang finns också och ett naturrum.

En särskild sevärdhet är slottets skattkammare som är unik i sin rikedom. Där finns samlade skatter från Sveriges stormaktstid och som har ett betydande värde. Hela slottets inredning är praktfull och full av konstverk av stort värde. Kommer man till Läckö slott på besök så trivs man för där finns så mycket att se på.