Starta egen restaurang

Går du i tankarna om att starta upp en egen restaurang? Spännande! Att starta eget är en stor utmaning, men om du lyckas kan du tjäna riktigt bra med pengar. Idag finns det många restauranger, allt från lyxigare a la carte till mer enkla krogar som du kan vända dig till om du vill äta en god bit mat, men hur är det egentligen att driva eget och vad behöver man tänka på?

Det första du måste fundera över är vilken typ av restaurang det är som du vill starta. Med tanke på den stora konkurrensen är det viktigt att du väljer ett koncept som skiljer från mängden. Det måste vara något som verkligen får just din restaurang att sticka ut, oavsett om det handlar om ett annorlunda tema, specifika kryddor eller billiga priser. Ta gärna god tid på dig att fundera. Risken är annars stor att du startar en restaurang, men ångrar själva konceptet på vägen. Ett byte är svårare än att göra rätt från början.

Så kommer du igång

Finansiering – Hur hade du tänkt finansiera din restaurang? Det vanligaste sättet är att använda sig av ett företagslån. Hos Capcito kan du ansöka om företagslån för den som vill starta upp eller för den som vill utöka sin verksamhet och är i behov av mer kapital. Du behöver ha en bra startbudget att komma igång med.

Område – Var hade du tänkt att restaurangen ska ligga? Hur ser området ut och hur är det med konkurrens? Ibland kan det vara bra att befinna sig på en så kallad restauranggata och i andra fall är det bättre att välja platser där få andra restauranger finns tillgängliga. Väljer du en restaurangtät gata så kom ihåg att försöka sälja mat som ingen annan erbjuder.

Välj bolagsform – Vilken bolagsform är det som du tänkt använda dig av till restaurangen? Här behöver du läsa på om de olika alternativen för att hitta den som passar din verksamhet bäst. Efter att du har valt ska du vidare till Skatteverket för att registrera ditt företag. Vill du inte gå via Skatteverkets egen hemsida kan du använda dig av Verksamt.se där även Tillväxtverket och Bolagsverket finns tillgängliga. Glöm inte bort att ansöka om F-skatt!

Öka din kunskap – Om du ska kunna driva en restaurang helt på egen hand är det viktigt att du har all den kunskap som krävs och som du behöver. Se därför till att du, cirka 6-12 månader innan du planerar att öppna, faktiskt sätter dig ner och informerar dig så mycket som möjligt. Var ärlig mot dig själv och fokusera på de områden där du känner dig extra osäker eller där du vet att du behöver stärka din kompetens lite extra.