Kockens värld
Vinnaren i Årets Kock 2109, Martin Moses, fick sitt första pris delvis för att han varit noga med vilken potatis han valde till sina rätter. Han var ytterst noga med. Före tävlingen förberedda han sig genom att provlaga sina maträtter med 10 olika potatissorter. De sorter han sedan valde ut var Amandine och King Edward. Det är väldigt viktigt att välja rätt råvara för att åstadkomma just det man vill ha fram. Martin Moses ville ha fram en särskild krispighet och valde därför Amandine för det syftet och King Edward för att få fram en fin krämighet i en annan rätt.
Det är inte bara Årets Kock, eller alla deltagare i Kocklandslaget som vill jobba med de allra bästa råvarorna utan det vill varje kock med självaktning. Det är inte bara råvarorna som måste vara bra. Även kastruller, stekpannor, stekbord och ugnar måste vara av bra kvalité. Kockarnas knivar måste vara välslipade och skarpa för att klara att filea en fisk eller putsa kött. Allt måste vara tipp topp för en bra kock. Men självklart ska en bra kock kunna koka soppa på en spik också. Vilket de flesta kan. Är det något en bra kock har så är det fantasi som kan användas till att trolla fram en god maträtt ur nästan ingenting.