Vadstena

Vadstena ligger i Vättern på dess östra strand. Vadstena ligger inte alldeles intill Göta Kanal men nästan. Det är bara 16 km till Motala och det är värt att ta en avstickare till Vadstena. Där finns en fin gästhamn alldeles intill slottet.

Vadstena är en utpräglad medeltida stad men låg bebyggelse och ålderdomliga hus. Bebyggelsen är från medeltiden och framåt med smala pittoreska gator och gränder.

Vadstena är en turistattraktion i sig själv. Men staden har även innan den fick stadsrättigheter varit en vallfartsort och en rastplats för pilgrimmer. För kanalbesökare är Vadstena värt en avstickare och en rundvandring. Man kan verkligen känna sig förflyttad i tid och rum när man går omkring på stadens kullerstensgator. Där finns en levande fläkt av slott, kloster, hus från medeltiden och alldeles underbar natur runt om.

Vadstena slott är ett fint renässansslott som idag räknas som Nordens bäst bevarade. Landsarkivet håller till där nu. Men man får besöka slottet och se alla vackra möbler och rum där. Alldeles intill slottet ligger gästhamnen för alla dem som sticker av från Göta Kanal för att besöka Vadstena. Man lägger till vid boj eller kaj. Det finns gott om platser. Under högsäsong finns platser även vid motorbåts- och seglingsklubbarnas platser. Så man behöver inte oroa sig för att inte få plats.

Vill man besöka Vadstena stadsmuseum så ligger den inrymd i ett medeltida hus vid Rådhustorget granne med Rådhuset i Vadstena. Det är Sveriges äldsta rådhus.

Heliga Birgitta är kanske den som är mest känd och förknippad med Vadstena. Hon grundade ett kloster där som blev färdigt efter hennes död.

Klosterkyrkan finns kvar men är numera en vanlig församling och inte ett kloster. Heliga Birgittas Klostermuseum finns i Vadstena kungsgård som även kallas för Bjällboättens palats. Den ligger granne med Vadstena klosterkyrka och har ingått i klostret innan det blev ett hospis där. Men numera är det ett museum.

Museibyggnaden byggdes 1260 som ett kungligt palats eller som en kungsgård. Den skänktes till Heliga Birgitta och blev så småningom en del av klostret. Vadstena klosterkyrka har däremot Heliga Birgitta gjort ritningarna till. Men själva museibyggnaden testamenterades av Kung Magnus Eriksson och Drottning Blanche för att bli en grund till Vadstena kloster. Det kan vara värt att stanna en stund i Vadstena för att hinna se allt.

En titt i Skomakarstugorna kan också vara värt ett att se för att få en uppfattning om hur hantverkare levde förr.

Vadstena klosterhotell är ett konferenshotell och SPA för bröllop och andra tillställningar. Här finns förstklassig restaurang och massor av olika rum med olika karaktär. Alltsammans i en genuint medeltida miljö. Restaurang Munkklostret finns i Birger Jarls Furstepalats från 1200-talet och i den Heliga Birgittas kloster från 1300-talet och Kungasalen från 1253. Byggnaderna tillhör Sveriges äldsta byggnadsverk.