Det italienska köket

Det italienska köket är ett av de mest populära köken runtom i världen. De flesta människor finner något i det italienska köket som faller dem i smaken. Är inte pasta favoriträtten finns det även pizza, risotto eller varför inte en skaldjursbaserad rätt från någon av Italiens kuststäder att placera på tallriken. Kort sagt, det finns något för alla i det italienska köket. Ingen behöver gå hungrig från ett italienskt matbord.

Basen i det italienska köket är de fantastiska råvarorna. Italien har en unik geografisk placering med tillgång till sjö, berg och Medelhav i förening med en ständigt närvarande sol. Detta skapar unika förutsättningar för att föda upp boskap och att odla de grönsaker, de kryddor och det vete vilka samtliga på sitt sätt bidrar till det välsmakande och gudomliga italienska köket.

Pasta är inte basen i hela det italienska köket

Italien består av tjugo självständiga och mycket stolta regioner. Varje region har sin historia, sin kultur och sitt eget kök. För regionerna finns det inte något som är typiskt italienskt. Sicilianarna, Milanoborna och romarna har alla sin egen uppfattning om vad som bör finnas på tallriken. Det enda som är säkert är att de aldrig kommer att vara ense om vad som ska finnas på tallriken, eller något annat för den delen.

I vissa av Italiens regioner utgör pastan basen. Men även synen på pasta skiljer sig åt mellan regionerna. I vissa regioner föredrar man pastarör, i andra regioner är det Farfalle eller Linguine som gäller. Det enda man egentligen är ense om är att pasta utgör en oundgänglig del av en måltid. I andra regioner, som till exempel de norra delarna kring Milano, är det framförallt ris, och inte pasta som gör köttbiten på tallriken sällskap. Och beger man sig till Neapel är pizzan det självklara valet när man besöker den lokala restaurangen.

Dryckerna är en del av köket

Vad italienarna är ense om är att en måltid inte är komplett utan dess drycker. En bra italiensk måltid ska kompletteras med ett regionalt vin som under århundraden har utvecklats tillsammans med regionens maträtter. Varje region har sin jordmån, sina druvor och därmed sina egna viner. Att dricka ett vin från druvorna på Kalabriens slätter är en helt annorlunda upplevelse jämfört med att dricka ett vin från druvorna på bergssluttningarna i de norra delarna av Italien. Inget av dem är bättre än det andra, men gemensamt är att de ska drickas tillsammans med mat från den egna regionen.

En italiensk måltid äts sällan ensam

Något som ofta glöms bort när man diskuterar italiensk mat är den sociala delen. I Italien äter man inte endast för att kroppen ska få näring. En italiensk måltid är en social upplevelse där man gärna och högljutt diskuterar det lokala fotbollslagets mediokra prestationer eller ondgör sig över hur politikerna alltid skor sig själva. Att ensam äta en italiensk måltid är något som de flesta italienare fnyser på näsan åt. Tveka därför inte att sätta dig intill några andra gäster på restaurangen, är de italienare kommer du att bli varmt mottagen att inta din måltid i deras sällskap.